Første båt og soleklar seier …….? Trodde vi

Fantastisk innsats på Hollenderen. Vi tok for en gangs skyld en kanonstart og var først ut foran Felicia og alle andre konkurrerende båter. Deretter tok vi «holeshoten». Det vil si at vi var første båt i vår start rundt første merke. Vi ledet derfor godt før vi ble tatt igjen i vindstilla på vei mot Mølen. På runding ved Mølen gjør vi store taktiske feil, som resulterer at vi blir liggende og drive mens mange av konkurrentene passerer oss på utsiden hvor det er litt drag i vinden.

Men vi gir gass og etter Mølen jibber vi oss ut i fjorden hvor vi i gjennomsnitt gjør 1 knop mer enn alle andre inne ved land. Dette bringer oss  helt fremst i feltet. Vi er på ett punklt fremste båt av alle, inkludert de største og raskeste båtene, hvor noen av dem startet lenge før oss.

Våre venner i Ille Moro og Al Capone ligger rett innenfor oss når vi passerer Bastøy. På grunn av viæret er løpene blitt omgjort til Bane 1, 2 og 3. Vi skulle seile bane 1. Ille Moro nr 2 og Alcapone nr 3. Og vi ligger alle 3 først i våre klasser, og vi ligger side om side på vei sydover.

Det er ingen trafikk på VHF, det er ingen arrangørbåter eller noe som skal tilsi at dette ikke går veien. Når vi runder Medfjordbåen kl 17.41 og setter spinnakeren mot Eldøya er vi rimelig sikre på seier i årets Hollenderseilas.

Problemet er bare at målgang var satt til Rødskjær, rett syd for Bastøy. Dette punktet passerte vi 1 Nm unna for en time siden  og dette oppdaget vi lenger syd og vest på vei mot Eldøya.  I mangel av informasjon om avkortet bane syns jeg dette er for dårlig av KNS. Å sende en tekstmelding er ikke godt nok.  På sjøen brukes VHF som kommunikasjonsmiddel, men altså ikke av KNS. Det ble ropt på arrangørteamet til Hollenderen på VHFen flere ganger av forskjellige båter men ingen svarte. Det var mange som klagde på dette etter regattaen. Meget kritikkverdig av KNS.

Vi tapte ihvertfall en soleklar seier på at vi ikke hadde fått med oss at banen var forkortet

Så da lærte vi det. Vi må følge nøyere med på om de gjør om baner eller løp, og om det er forkortinger e.l. Det er ikke godt nok å bare følge med. Vi må drive aktivt oppsøkende informasjoninnhenting. I hvertfall  når det er KNS som arrangerer. Ikke alle er like proffe som f.eks Moss seilforening eller Tønsberg, som hele tiden informerer så godt de kan for å gi seilerne en hyggelig og rettferdig regatta.

4 kommentarer om “Første båt og soleklar seier …….? Trodde vi

 1. Enrico

  Det sto i seilingsbestemmelser:

  12. Forkortet bane
  Hvis værforholdene tilsier det, kan arrangøren bestemme at forkortet bane skal benyttes. Dette vil gjelde for
  samtlige klasser. Signal for forkortet bane vil være et rødt firkantet symbol på stang. Signalet vil bli satt opp ved
  første varselsignal og stå oppe til siste start er gjennomført.
  Det vil også bli forsøkt gitt beskjed om dette på SMS til deltagerne. Mangel på informasjon på SMS er ikke
  grunnlag for godtgjørelse. Dette endrer regel 62.1
  Ved forkortet bane skal alle seile bane H0.

 2. Morten

  Joda, dette er helt korrekt og dårlig av oss.
  Men allikevel, de kunne gjort mer og enklere for oss seilere. De kunn f.eks meddelt det på VHF ved hver start. De kunne f.eks ha svart på VHF når de blir anropt. I det hele tatt kunne de gjort mer for å informere seilerne. Vi var ikke de eneste som ikke visste om dette. Det var mange, og mange mener det ikke var noe signal på startbåt. Det vet ikke vi noe om, men mange mener det ikke var, mens mange mener det var signal.

 3. Enrico

  Signalen var der på startbåten. Har bilde på Facebook profilen min. Jeg synes at det var meget enkelt å lese seilingsbestemmelser, legge inn telefonnummerene til mannskap, også få de viktige beskjed i løpet av seilasen. Dumt at ingen svarte på VHF, verken komiteen eller noen andre. Men også, hadde jeg lurte på om det var noe feil ved å se at ingen båt følger med til Medfjorboen…. Helt klart er det uansett veldig synd for dere som hadde seilt så bra!

 4. Vilhelm

  Vi valgte også å gå ut i fjorden, men dere var litt lengre ut — det var veldig morsomt å se at dere fly avgårde nedover fjorden og tilslutt utenfor synsvidde!

  Synd at det ikke gikk som det burde, til tross.

  – Vilhelm (som vanligvis er på Pakalolo, men denne gang på egen x79-kjøl)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s